Ett dockhem

Hösten 2022: Ibsens klassiker unikt bearbetad till svenskt teckenspråk.

Ett dockhem är ett av Ibsens mest lästa och uppsatta dramer, minst lika aktuell idag som när den skrevs 1879. Pjäsen utspelar sig i ett välbärgat hem, där den vackra Nora spelar rollen som perfekt hustru och mor. Nora är gift med bankdirektör Torvald och hon är hans lilla fjäril, en lyckligt fladdrande fägring innanför hemmets trygga väggar. Självklart är väl Nora lycklig, det syns ju på familjebilderna där det strålar om henne? Dessutom kommer Torvalds kommande befordran att ge dem en förmögenhet. Utåt sett lever de ett perfekt liv i ett perfekt hem. Men när en dunkel hemlighet hotar att avslöjas så utmanas allt det som Nora försöker upprätthålla.
Ideligen har Noras inre föreställningar och förväntningar krockat med omvärldens realiteter. För att kunna ta itu med saker och ting har Nora på grund av kvinnans plats och roll i samhället blivit tvungen att spinna en väv av lögner. Men hur mycket är Nora villig att uppoffra för sitt äktenskap och upprätthålla den finputsade fasaden?

Ett dockhem handlar om äktenskapet, och framför allt kvinnans roll i detta. En viktig pjäs om könens jämlikhet och kvinnans frigörelse. Ett drama om bilderna vi älskar att skapa och bilderna som snärjer oss – nu unikt bearbetad till svenskt teckenspråk.

Spelas på svenskt teckenspråk och med svenskt tal integrerat på scen.

På turné hösten 2022.

Info & biljetter

 

Konstnärligt team

Manus — Henrik Ibsen
Bearbetning — Elsa Berggren och Filip Burman
Regi — Filip Burman
Scenografi — Lars Otterstedt
Kostym — Tanja Honkanen
Mask — Anna Olofson
Ljusdesign — Jörgen Haimanas
Översättning — Klas Östergren

Colombine teaterförlag

Rekommenderas för: Vuxna
Språk:
 svenskt teckenspråk, svenska
Premiär: 22 oktober 2022

Medverkande

Romel Belcher

Romel medverkande i Riksteatern Creas produktion FAME Visukalen 2012. Han har återkommande varit teckenspråksgestaltare i Melodifestivalen och under våren 2022 turnerade han med Riksteatern Creas kritikerrosade föreställning om mansnormer, Knockout!.

Vivian Cardinal

Vivian är frilansande skådespelare, sångerska och artist. Hos Riksteatern Crea syntes hon sist i produktion Hem, 2019. Hon har turnerat flera gånger med Riksteaterns produktioner, nu senast med Väninnan, våren 2022.

Mette Marqvardsen

Mette gjorde sin scendebut på Riksteatern Crea redan 1988 med föreställningen Sprit. Hon har sedan dess medverkat i många produktioner och senast har hon synts i Rampfeber 2021 och Alice i Underlandet, 2022.

Jade Osbeck

Jade gör scendebut för Riksteatern Crea med denna produktion. Jade syns mycket i olika teckenspråkiga TV program i både SVT och UR. Jade har de senaste två åren även teckenspråksgestaltat Melodifestivalen.