Hem

Ett samtida drama inspirerat av vittnesmål från döva människor på flykt

Paniken, bomberna, båtarna till havs – ingen kan förklara för dig vad som händer. Tänk om du kom undan, tänk om du lyckades ta dig över gränsen, om just du överlevde flykten – hur överlever du då i ett land där du inte kan göra dig förstådd? Vad händer då vi förlorar de som kan förstå oss?

Våra ord och gester är synonyma med dem vi är och våra minnen. Hur behåller vi vår identitet om vi inte kan berätta om oss själva, vår historia? Hur ser våra identiteter ut om vi aldrig haft ett språk från början? Och hur låter våra historier då vi ska berätta på vårt nya språk? Hem handlar om verkliga människor och deras berättelser.

Om öden som tystats, vars gripande historier aldrig tidigare har berättats.

Språk och kultur är en förutsättning för det fria ordet och en fortsatt existens av demokrati. I den här föreställningen möter vi döva personer som har lämnat sitt ursprungliga hemland på grund av krig och konflikter, språklig deprivation, kulturellt folkmord, övergivenhet och fördomar som gjort dem handlingsförlamade. Deras enda brott? De är döva. Deras mänskliga rättigheter sätts på spel när rätten till eget språk och kultur depriveras, vilket medför barriärer och barrikader för livet. Dag efter dag växer frustration inombords och en outhärdlig längtan efter ett nytt hem och framtidshopp som till sist tvingar dem att lämna allt. Under flykten möter de svårigheter och hinder längs riskfyllda flyktvägar och hårda gränskontroller.

MEDVERKANDE:
Amina OuahidAce Mahbaz och Vivian Cardinal

KONSTNÄRLIGT TEAM:
Regi: Mindy Drapsa
Manus: Maja Lidbrink
Scenografi: Debbie Z. Rennie
Kostymdesign: Christina Yalcin
Ljusdesign: Charlie Åström
Ljuddesign: Niklas Swanberg
Maskdesign: Catherine Dichy


Amina Ouahid, skådespelare
Den första karaktären Amina fick spela var Carmen Diaz i succémusikalen FAME Visukalen år 2012. Hon har alltid haft ett teaterintresse, ända sedan hon var en liten flicka då hon medverkade i friteatergruppen DAGiS som visade upp Ulf och Ulla på Kulturhuset i Stockholm på teckenspråkets dag år 2007. Idag är Amina en av två anställda skådespelare på Tyst Teater och senast har hon synts i Tyst Teaters Turkos sagobok och Superhjältar.
Ace Mahbaz, skådespelare
Frilansare i 12 år hindrar inte flerspråkiga Ace från att uppträda på olika platser i hela världen, bland annat på teater- och filmfestivaler. Han har en stor passion för resor och möten med andra kulturer. Som förespråkare för konstnärliga gestaltningar som ”Visual Vernacular” och andra teckenspråkskonstformer har han medverkat i och föreläst om olika teater- och tv-produktioner, små som stora, på scenen och på tv. Nu gör han sin debut i Tyst Teaters produktion.
Vivian Cardinal, skådespelare
Vivian är frilansande skådespelare och artist. Hon har turnerat med Riksteaterns produktioner; Sanningens Pris, Fem myror är fler än fyra elefanter och Dramakabarén BUS! – Brun utan sol (som regisserades av Tyst Teaters tidigare konstnärliga ledare Josette Bushell-Mingo) samt läsningen Det är dyrt att vara fattig. Hon var Konferencier på Riksteaterns Anbud Live i 2014 och det senaste året har hon synts i TV-serier som ”Jordskott”, ”Det som göms i snö” och ”Sthlm Rekviem”.
Mindy Drapsa, regi
Förutom tf konstnärlig ledare på Tyst Teater har Mindy regisserat Ljuset i Sprickan i 2013. Hon är även en av produktionsbolaget Dramaskis två grundare som tillverkade den välkända tv-serie ”anders.se”. Hon har vunnit olika utmärkelsepriser, bland annat bästa regissör till ”Jag har inte tid att dö” på visuell filmgala i 2011 och SDRs guldtecknet för hennes mångåriga insatser inom dövrörelsen i 2013.
Maja Lidbrink, manus och bearbetning
Maja arbetar på Dramaski som illustratör och grafisk & animerande formgivare och har redigerat flera av SVT-produktioner, som ”Yvas historia”, ”Livet som nysvensk”, ”Vloggarna”. Hon har även producerat, filmat och redigerat ”3 kvinnor, 3 historier” som handlar om döva kvinnor med invandrarbakgrund. Hon vann priset som bästa manus med filmen ”Bara du och jag” på visuell filmgala i 2011.
Debbie Z. Rennie, scenografi
Känd som en av världens främsta teckenspråkspoeter, bild- och dramalärare på en specialskola i Stockholm och med stor erfarenhet från scenkonstens värld, både i Sverige och USA, gör Debbie comeback på Tyst Teater, den här gången som scenograf! Hon har tidigare regisserat Här kommer Pippi Långstrump! i 2011, Kärlek, drömmar och fjärilar i 2012, Apkungen i 2013, och senast Parismiddagen våren 2018.
Christina Yalcin, kostymdesign
Att jobba med kreativitet och design ligger varmt om hjärtat hos Christina. Hon är en skicklig hantverkare med händerna allt-i-allo, från tå till topp. Hon tycker också om att pyssla med blommor och stylar hår till olika fester och galor. Annars är hon utbildad slöjdlärare och undervisar i specialskola i Stockholm. Hon har varit assisterad kostymdesigner till Superhjältar.
Charlie Åström, ljusdesign
Bland 240 professionella produktioner har mångsysslare Charlie Åström haft olika roller, såsom ljussättare, scenograf, regissör och dramatiker. Han har en masterexamen i regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst från Stockholms Dramatiska Högskola. Sedan 2004 är han konstnärlig ledare för frigruppen Studio Oscuro samt varit ljusdesign för Tyst Teaters senaste föreställning, Superhjältar.
Niklas Swanberg, ljuddesign
Niklas är en erfaren kompositör och ljuddesigner. Han har gjort ljud och musik för produktioner inom scenkonst, film, radio och tv-spel. På Tyst Teater har han ofta skapat vibrationer med hjälp av enorma basar, bl. a på Odysséen i 2007 (med Cirkus Cirkör), Vibragera i 2009 (med Cullbergbaletten), Ett Skakigt Äventyr i 2010 (med Tekniska Museet) och FAME Visukalen i 2012 (med Örebro Länsteater).
Catherine Dichy, maskdesign
Catherine är utbildad frisör på Vidal Sassoons i London, vidareutbildad som makeup artist samt pluggat specialeffekts i Los Angeles. Hon har mer än 30 årserfarenhet efter ha arbetat som makeup artist och hårstylist inom mode- och reklambranschen, samt musik- och kulturvärlden ihop med många olika fotografer, stylister, skådespelare, artister och andra aktörer.

Bild Mikael Sundberg
Arrangörstrailer: Riksteaterns Ljus, Ljud och Bild