Perfektion

Perfektion-pressbild

En livestreamad, poetisk dansteater om vår vilja att vara som de andra

Varför bedöms kvinnors kroppar så ofta? Finns det perfekta människor, och skulle vi vilja ha perfekta människor? Perfektion tar upp människans eviga strävan efter att vara felfri. Vi befinner oss i slutet av 1800-talet, och flickan Yermas inre längtan går inte ihop med samhällets förutsättningar. Hon känner att hon måste få ett barn för att bli accepterad.

Den här utmanande föreställningen är inspirerad av Frederico Lorcas pjäs Yerma. Dansarna Johanna Lind, Hajan Jabar och Marie Lander illustrerar tydligt Yermas frustration, genom sina egna kroppar och erfarenheter. Föreställningen lyfter fram ett evigt ämne som är högaktuellt idag då kraven på att vara lyckad och passa in ställs allt tidigare.

– Vi vill utforska vad begreppet perfektion innebär och genom en kvinnlig blick reflektera över vad den konstanta strävan gör med oss som individer och med samhället i stort, säger Riksteaterns Tyst Teaters konstnärliga ledare Josette Bushell-Mingo. Hon står både för idé och regi.

Perfektion använde innovativ teknik som möjliggör upplevelsen för många. Föreställningen spelades på Riksteatern i Hallunda och livestreamas vid fyra tillfällen till en rad platser runt om i Sverige under våren 2016.Föreställningen var ett samarbete mellan Tyst Teater och Skånes Dansteater.

Bild: Simon Söderberg

Konstnärligt team

Regissör: Josette Bushell-Mingo
Koreograf: Melody Putu
Teckenspråksregissör: Amina Ouahid
Scenografi och kostym: Lotta Nilsson
Mask: Eva Rizell
Ljusdesign: Niclas Molin
Musik: Örjan Högberg och Fläskkvartetten
Medverkande: Johanna Lindh, Hajan Jabar och Marie Lander

Bild: Simon Söderberg