Digital scenkonst

I en värld som ställer om digitalt för att klara av utmaningarna vi möter nu har scenkonsten också ställt om. Allt fler aktörer erbjuder publiken möjligheten att ta del av scenkonst hemma från tv-soffan, sängen eller kanske från balkongen. Här samlar Riksteatern Crea upp scenkonst på teckenspråk och textade föreställningar från hela världen över.


Riksteatern Crea presenterar

Att vara döv i Sverige (via Døvefilm)
Riksteatern Creas allra första föreställning från 1970, som improviserades fram utifrån ensemblens egna erfarenheter. Med Vineta Lyxell, Tage Karlsson, Gunilla Wågström, Ing-Britt Adolfsson och Nils-Gunnar Adolfsson. Inspelat av Døvefilm i samarbete med ABF.
Streama föreställningen på Døvefilms hemsida

 

Teckenspråksöversättning

X (Unga Klara)
X är en föreställning om att leva i Sverige idag, med avstamp i att också Sverige har en kolonial och rasistisk historia. För 15 år och uppåt. På svenska och teckenspråksöversättning av Matilda Bergman Bergkrantz.
Streama föreställningen med TeckenPOP hos Dramaski.
Streama föreställningen på traditionellt vis på Unga Klara on Demand.

Som man sår (Unga Klara)
Om maskulinitetens kraft, om patriarkatets självförstörande, en dystopi om maktfullkomlighet, en sorgesång om snubbars eviga krav på resultat. På svenska och teckenspråksöversättning av Niklas Björkstrand.
Streama föreställningen på Unga Klara on Demand.

 

Teckenspråksteater från hela världen

Prøvetid, Dikt och Kloke ord (Teater Manu)
”Prøvetid” er et samarbeidsprosjekt mellom Teater Manu, Supervisuell og Døves Media – Ett ensemble har påbörjat förberedelserna för ett kommande stycket, men allt går inte så lätt som du kanske tror.
I ett samarbetsprojekt har Teater Manu översatt tre klassiska norska dikter till norska teckenspråk och har dessutom skapat tre reflekterande texter på teckenspråk – ”kloke ord” – inspirerade av olika filosofiska texter. På norsk teckenspråk.
Streama föreställningarna hos Teater Manu.

Spring Awakening (Deaf West Theatre)
På engelska och amerikanskt teckenspråk om ett tiotal ungdomar som tar sig igenom den spännande, komplicerade och mystiska tiden för sexuell uppvaknande. Musikalen är baserad på Frank Wedekinds verk från 1891. Spelades på Broadway, USA.
Se föreställningen på Youtube länk.

People who disappear (Sejong Cultural Center)
En dansföreställning från Sydkorea på koreanskt teckenspråk och tal.
Se föreställningen här länk.

 

Sagor och berättelser på teckenspråk

Berättelser från böcker och sagor (SPSM)
Se sagorna på SPSM Play – klicka på ”sagor” under ”kategori”

Sagostund med Amina (Stockholms Dövas Ungdomsråd – SDUR)
Sagorna sänds på Facebook – klicka här för att komma till SDUR:s sida

 

Textade föreställningar

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (Unga Klara)
I en rasande text fylld av uppror, kamp, motstånd och humor målar Athena Farrokhzad upp ett familjeporträtt kantat av migrationens och revolutionens erfarenheter. Undertext på svenska.
Streama föreställningen på VOYD on Demand.

Vitsvit (Unga Klara)
Allt börjar med en terroristattack. Tre unga islamister bryter sig in i en serietidningsbutik. Attacken misslyckas och två av terroristerna dör. Den tredje överlever och placeras på en rättspsykiatrisk anstalt. Efter den Augustprisbelönade romanen av Johannes Anyuru. Undertext på svenska.
Streama föreställningen på Vimeo on Demand.

SVT Scen
En ny spelplats med en bred repertoar av föreställningar och utvalda konserter. Samtliga föreställningar är textade.
Se föreställningar här.

 

Dokumentär

Jag är Sarah (SVT Play)
I en enmansföreställning från Riksteatern driver Sarah Remgren med schabloner och föreställningar om sig själv som ung, kvinna, adopterad från Korea och dövblind. I en intervju berättar hon också om föreställningen och hur den har förändrat hur Sarah ser saker i livet nu.
Streama dokumentären på SVT Play.

Perfection (SVT Play)
Följer tre dansare och en regissör när de utforskar begreppet perfektion under arbetet med en dansföreställning på Riksteatern Crea i Hallunda.
Streama dokumentären på SVT Play.

 


Streama till teven:
Behöver du hjälp med hur du streamar föreställningar till en teve via Chromecast eller Apple TV?
Se guiden Streama Riksteaterns föreställningar till teven

Har du tips eller förslag på digital scenkonst? Tipsa oss! Maila André Jensen på andre.jensen@riksteatern.se

 

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {borer:2px outset #def; background-color: #f8f8f8 !important;}.ws_toolbar {z-index:100000} .ws_toolbar .ws_tb_btn {cursor:pointer;border:1px solid #555;padding:3px} .tb_highlight{background-color:yellow} .tb_hide {visibility:hidden} .ws_toolbar img {padding:2px;margin:0px}

.tb_button {padding:1px;cursor:pointer;border-right: 1px solid #8b8b8b;border-left: 1px solid #FFF;border-bottom: 1px solid #fff;}.tb_button.hover {borer:2px outset #def; background-color: #f8f8f8 !important;}.ws_toolbar {z-index:100000} .ws_toolbar .ws_tb_btn {cursor:pointer;border:1px solid #555;padding:3px} .tb_highlight{background-color:yellow} .tb_hide {visibility:hidden} .ws_toolbar img {padding:2px;margin:0px}